Senior Common Room St John’s College, Oxford Project info

Senior Common Room

St John’s College, Oxford

This sensitive project extends the existing senior common room building, which is Grade 1 listed and dates from 1676.

Our design provides new sitting rooms, a roof terrace and an extended lunch room on the first-floor. The first floor dining area is above enriched plaster ceilings. The ceilings have been stabilized and mechanically secured to the structure. The timber panelling in these rooms has been carefully repaired. The new part of the first floor dining room cantilevers into the garden and the concrete element of the structure respects the existing building line. Weathered oak louvres sit outside the free standing glass box on a flitched steel and oak frame and are set against a backdrop of nearby tree canopies.

The extension is more a garden pavilion than a building extension, allowing the natural surroundings of the garden to reach into the building, rather than the building encroaching upon it. From inside, the dialogue with the gardens has a contemplative quality.

The rooms are remodelled and disabled access improved to bring it in line with the latest legislation.

  • Client
    St John’s College Oxford
  • Completion
    2005
  • Awards
    RIBA Award, 2006
    National Association of Shopfitters – Design Partnership Award, 2006
  • Download PDF 1.69 MB